Demensvenlig indretning af hjemmet

Din bolig skal ikke bare være et sted, hvor du får tag over hovedet og en seng at sove i – din bolig skal føles som et hjem. Dette gælder uanset, om du bor i din egen bolig, på et plejehjem eller et helt tredje sted. For mennesker med demens eller Alzheimers er det især vigtigt, at boligen er så hjemlig og tryg som muligt; boligen skal danne den trygge ramme i en verden, som hele tiden forandres for den demensramte. Selve indretningen spiller en stor rolle i at få dette til at lykkes.

Der findes nogle universelle råd til, hvordan man mest hensigtsmæssigt indretter demensvenlige hjem. Mange af disse råd vil vi gennemgå med dig her. Det er dog vigtigt at understrege, at som det gælder for alle mennesker, så er der ikke to mennesker med demens eller Alzheimers, der er ens. Det betyder også, at du altid skal tilpasse hjemmet efter den enkeltes behov. Der er ikke en ultimativ indretningsguide til demensvenlige boliger, der bare fungerer hver gang, men disse råd er så tæt på at være det, som det er muligt.

Gør gulvet til sikker grund

Når du skal indrette den demensvenlige bolig, gælder det ikke kun om at få det til at virke som hjemligt som muligt. Det handler også om at gøre det sikkert. Først og fremmest bør du derfor sørge for, at gulvet er sikkert. Dette gør du blandt andet ved at fjerne alle måtter og tæpper, idet disse kan være direkte grund til snubleulykker. Ydermere bør du fjerne ledninger og alt andet, der unødvendigt er placeret på gulvet.

Selve gulvet skal vælges med omhu. Især på badeværelset er det vigtigt at være opmærksom på belægningen, idet nogle fliser er mere glatte end andre. Et godt tip er at vælge matte fliser eller fliser med lidt struktur, der gør det nemmere at stå fast – også når gulvet er vådt. Ydermere er det en god ide at vælge gulvbelægning, der har en anden farve end væggene, da den demens- eller Alzheimers-ramte hjerne kan have svært ved at orientere sig, hvis gulv og væg flyder sammen.

Stærke signalfarver har mange fordele

Der er lavet mange undersøgelser om brugen af farver i indretningen af demensvenlige boliger eller i hjem, hvor personer lever med demens eller Alzheimers. For disse mennesker kan det være svært at adskille ting og møbler fra hinanden, ligesom der kan være udfordringer forbundet med at orientere sig generelt. Især bliver det svært, når der ikke er klare kontraster til at hjælpe dem på vej. Uden kontraster bliver det eksempelvis sværere at benytte toilettet; hvis toiletsædet er hvidt, og det er placeret på et hvidt toilet, som står op ad en hvid væg, bliver det svært at skelne mellem væk og toilet, og det bliver svært at orientere sig om, hvor man skal sætte sig.

Brug af farver i indretning af demensvenlige boliger er altså især nyttige i forhold til at få den demensramte til at lede opmærksomheden mod bestemte ting. Derfor: tænk altid i farver, når det gælder om indretning til personer, der er ramte af demens eller Alzheimers – og endnu vigtigere; tænk i kontraster:

  • Vælg et toiletsæde, der skaber en klar kontrast til resten af rummet, for at hjælpe den demensramte til at lokalisere toilettet. Hvis toilettet er hvidt, vil det eksempelvis være ideelt med et rødt toiletsæde.
  • Hvis du har en stol i en mørk farve, er det en god ide at placere en lys pude i den. Dette gør det klart for den demensramte, hvor sædet på stolen er.
  • Brug tallerkner og kopper i klare farver. Dette hjælper den demensramte til at lokalisere sin mad og kan medføre en øget appetit.
  • Brug kontrastfarver til at fremhæve hjørner – eksempelvis på køkkenskabe. Dette vil hjælpe den demensramte til at lokalisere sine omgivelser og kan mindske risikoen for ulykker.
  • Brug ikke hvide håndgreb på hvide vægge. Vælg i stedet håndgreb i en farve, eller mal væggen, så håndgrebet bliver tydeliggjort.
  • Overvej også, hvornår du ikke skal bruge kontrastfarver. Hvis der er en særlig dør, du ikke vil have, den demensramte skal bruge, kan det være en god ide at male døren og dørhåndtaget i samme farve som væggen for at ’gemme’ døren væg.

De farver, der står stærkest ud for mennesker med demens eller Alzheimers, er ofte grøn, blå og rød. Derfor kan det være en god ide at koncentrere sig om disse farver. Igen er det dog vigtigt at forblive fokuseret på den enkeltes behov og præferencer; disse er forskellige fra person til person, og de kan også ændres i takt med, at demensen udvikler sig.

Et stimulende miljø kan virke angstdæmpende

Hvis du allerede har kigget nærmere på emnet omkring demensvenlig indretning af hjemmet, så ved du også, at der er mange forskellige meninger om, hvad der er rigtigt, når det kommer til vægdekoration. Spørgsmålet er så bare: ”Skal jeg sætte billeder op eller dekorere væggene, når jeg indretter?” Svaret til dette spørgsmål er på en side meget simpelt og på en anden side meget uhåndgribeligt, for svaret er nemlig: ”Det afhænger af personen.”

Nogle demensramte eller personer, der lever med Alzheimers, kan opleve at blive ængstelige eller utrygge, når der sker for mange ting i rummet. Derfor er disse personer bedst tjent uden for mange farver, billeder og mønstre på væggene, da den stimuli herfra blot skaber angstlignende følelser. Andre demensramte eller personer, der lever med Alzheimers, oplever det modsatte, når de får stimuli fra deres omgivelser. Dette gælder måske især dem, der ikke lider af svær Alzheimers.

For disse personer, der altså reagerer positivt og bliver kognitivt stimuleret, er det en god ide at bruge billeder, mønstre og mange farver i indretningen. Du bør dog altid overveje, hvordan det bruges. Eksempelvis kan billeder af hunde eller katte have en direkte terapeutisk virkning på nogen, mens det hos andre kan være direkte angstprovokerende. Ligeledes er vertikale striber, mørke mønstre eller prikker noget, du bør undgå. Mens de vertikale striber kan associeres med et fængsel, kan prikkerne ligne sorte, dybe huller eller beskidte pletter, der skal fjernes. For at konkretisere får du her nogle flere tips:

  • Mal dørene i forskellige farver for at gøre det nemmere for den demensramte at lokalisere forskellige rum.
  • Brug familiebilleder og –portrætter på væggene. Dette kan give den demensramte en følelse af at være elsket, og det kan modvirke følelsen af ensomhed.
  • Dekorér væggene med ting, der kan stimulere de kognitive funktioner, og som kan lægge op til samtaler; mal for eksempel kan røde balloner eller fugle på væggene starte samtaler som: ”Hvor mange røde balloner kan du se?”
  • Vis gerne forskellige farver til den demensramte, før du begynder at male eller dekorere væggene. Farvepræferencer er forskellige, og de kan også ændres over tid. Du skal altså være forberedt på, at behovene og reaktioner over for vægdekorationer kan ændre sig.

God belysning er vigtig

God belysning er vigtig for de fleste – men især er det vigtigt for demensramte og personer, der har Alzheimers, idet der sker mange ændringer med synet og farveopfattelsen i takt med, at hjernen ændrer sig. Nogle af de ting, du bør tænke på, når det kommer til belysning i hjemmet, er:

Naturligt lys:

Hvordan kommer det naturlige lysindfald i hjemmet? Det er vigtigt med direkte dagslys men naturligt lysindfald i hjemmet kan også være forbundet med udfordringer. Det naturlige lysindfald vil nemlig i højere grad kaste forskellige skygger, som ændrer sig i løbet af dagen. Skygger kan opfattes som objekter, og det kan skabe stor utryghed. Derfor er det en god ide at have gode gardiner – måske endda mørklægningsgardiner – i alle vinduer, idet alt naturligt lys så kan lukkes ude, hvis det bliver nødvendigt.

Kunstig belysning:

Det er rigtig vigtigt med masser af lys i den demensvenlige bolig. Det er en god ide at have mange lamper, som er placeret forskellige steder i rummet. Dette skyldes, at områder med lys også automatisk får områder uden lys til at virke mørke – og disse mørke områder vil vi gerne undgå, da de kan være ubehagelige for demensramte personer. I et rum som badeværelset, som ofte er et mindre rum vil det være en god ide at have én lampe, der lyser hele rummet op, og ikke efterlader noget af rummet i mørke. Ydermere er det en god ide at bruge lyskilder, der afkaster et blødere lys, end eksempelvis spots i loftet, idet disse oplyser noget meget kraftigt og lader andre områder være total mørklagte.

Igen gælder det med lys, som det gør med alt andet i forhold til indretningen af den demensvenlige bolig; det hele afhænger af de behov og præferencer, det enkelte menneske har.

Hvis du vil vide mere om, hvilke hjælpemidler, der egner sig til den demensvenlige bolig, står vi klar til at hjælpe. Kontakt os blot for at høre mere om, hvad vi kan være behjælpelige med i dit projekt.

Kontakt mig for at høre mere Claus Lund Albertsen - Sales Director
+45 87888662
CLA@pressalit.com
Kontakt